Waterstof: hoe werkt dat?

Blog Waterstof: hoe werkt dat?

Het woord ‘waterstof’ vliegt ons om de oren. Echter, weten veel mensen niet wat waterstof is en waarvan het is gemaakt. En niet te vergeten: hoe belangrijk is waterstof voor het milieu? Hieronder vertellen wij je alles over waterstof.

Wat is waterstof?

Waterstof is het element dat het meest voorkomt op aarde. Eigenlijk is waterstof ook wel bekend als waterstofgas (H2) en is het lichtste gas dat er bestaat. Er bestaan zelfs sterren die volledig bestaan uit waterstof. We kunnen waterstof niet met het blote oog zien en aanraken: de waterstof bindt zich namelijk meteen aan zuurstof, waardoor er water ontstaat.

Hoe wordt waterstof gemaakt?

Waterstof moet altijd worden geproduceerd met behulp van andere energie. Je kunt waterstofgas produceren uit aardgas of kolen, alleen is dit niet duurzaam aangezien er dan koolstofdioxide bij komt kijken. Een duurzame manier om waterstof te produceren, is om het vrijgekomen koolstofdioxide op te slaan in tanks. Deze tanks bevinden zich onder de grond en daardoor komt het koolstofdioxide niet terecht in de lucht. Toch is dit niet de meest ideale oplossing.

Een andere duurzame manier om waterstof te produceren, is als waterstofgas uit water wordt gehaald door middel van elektriciteit. Dit wordt ook wel elektrolyse genoemd. Als deze elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen of uit windenergie, kunnen we spreken van een duurzame oplossing.

Is waterstof milieuvriendelijk?

Waterstof is een schone brandstof. Als een auto op waterstof rijdt, komt er namelijk alleen water(damp) vrij. Bovendien is waterstof een duurzame grondstof. Echter, is het alleen milieuvriendelijk als het op de ‘groene’ manier wordt geproduceerd zoals hierboven is beschreven. Het is daarvoor belangrijk dat er genoeg duurzame energie wordt opgewekt.

Recente berichten