Energiekosten zullen naar verwachting stijgen vanaf 1 juli

Blog Energiekosten zullen naar verwachting stijgen vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli en 1 januari is het voor veel energieleveranciers de tijd om de variabele tarieven aan te passen. Waar de energietarieven in januari nog aan het dalen waren, hebben deze tarieven een paar maanden geleden een ommekeer gemaakt. De energietarieven zijn namelijk aan het stijgen. Dat heeft te maken met de stijgende prijzen van olie en gas: de economie trekt langzamerhand weer aan.

Coronacrisis

Het afgelopen jaar waren de energieprijzen immens laag. Dit had allemaal te maken met de coronacrisis. Dat zorgde voor lage energierekeningen en een boel overstappers. Inmiddels is deze energieprijs, net als de olie- en gasprijs, enorm gestegen wat we allemaal al doorhadden bij de tankstations. Ook door de koude winter- en lentemaanden is het gasverbruik omhooggegaan. Deze maanden waren namelijk veel kouder dan de voorgaande jaren en we moesten natuurlijk massaal thuisblijven te wijten aan de coronacrisis. Ook is de CO2-uitstoot duurder geworden. De verwachting is dat ook de energieprijzen nog verder zullen stijgen, aangezien de energieleveranciers vanaf 1 juli de variabele tarieven mogen aanpassen.

Verstandig om te vergelijken

Nu 1 juli steeds dichterbij komt, is het verstandig om jouw huidige energieleverancier te vergelijken met eventuele goedkopere aanbieders. Vooral wanneer je een variabel contract hebt, is het de moeite waard om te checken waarop je kunt besparen. Het blijkt zelfs dat voor een gemiddeld huishouden de energietarieven gaan stijgen met wel 200 euro op jaarbasis. Het is dus lonend om wellicht over te stappen naar een andere energieleverancier. Veel mensen denken dat dit een hoop gedoe is, maar energie vergelijken is zo moeilijk nog niet.

Eenvoudig overstappen

Nu we vrijwel zeker weten dat de prijzen vanaf 1 juli gaan stijgen, is het aan te raden om over te stappen. Dit geldt vooral voor de huishoudens met een variabel tarief: deze tarieven mogen namelijk worden aangepast door de energieleveranciers. Mensen met een vast tarief hoeven niet bang te zijn, want deze tarieven zitten vast aan een bepaald contract.

Wanneer je energieleveranciers wil vergelijken, kun je eenvoudig de Energievergelijker gebruiken. Met deze tool krijg je inzicht in hoeveel energiekosten je kunt besparen op jaarbasis. Houd simpelweg jouw oude energiecontract bij de hand, zodat je jouw huidige tarieven kunt vergelijken met de energiecontracten die de Energievergelijker jou toont. Vul je persoonlijke verbruik in, de postcode van jouw woonadres en vul de vraag in of je groene of grijze energie wilt afnemen. Vul het overstapformulier in en de door jouw gekozen energieleverancier neemt het van je over. Klaar is Kees!

Recente berichten